Cheia succesului - managementul imaginii -

Eu voi fi antrenorul tau personal.
Aici vei gasi notiuni interesante pentru dezvoltarea personala si profesionala.

miercuri, 23 iunie 2010

Eticheta la restaurant




Click here to buy movie posters!





"Educaţia să fie energică şi preventivă. Într-o bună zi, vom învăţa să înlocuim politica prin educaţie. Prin reforme şi legi lecuim doar urmele relelor sociale. Numai prin educaţie se poate vindeca boala din rădăcini."

"Puterea caracterului întrece pe cea a inteligenţei." Emerson
Click here to buy movie posters!






Eticheta la restaurant








1 La restaurant ca si acasa, nu uitati sa va adresati politicos celor ce va servesc, sa multumiti de fiecare data cand vi se aduce un preparat si mai ales sa lasati celui ce v-a servit semnul recunostintei voastre, un bacsis.

2 Atunci cand oferiti flori orientati-va la floril

e de sezon si nu uitati sa scoateti ambalajul cand le oferiti si mai ales sa le oferiti cu floarea-n sus si cozile-n jos si nu invers.

3 Conversatia la masa trebuie sa fie pe teme lejere, care sa nu starneasca conflicte, excluse teme politice, religioase sau subiecte care sa puna in dificultate interlocutorul. Nu suntem deloc manierati daca discutam despre o carte sau un film pe care interlocutorul n-a citit-o, nu l-a vazut si-l punem in dificultate. Sunt recomandate discutiile depre sport, calatorii, starea vremii. Nu intrerupem interlocutorul, il lasam sa termine fraza si apoi continuam daca avem ceva despus.

4 La restaurantele de elita exista garderoba, haina nu se tine pe spatarul scaunului si un domn de la receptie se ocupa sa te conduca la masa, pe care ai rezervat-o in prealabil.

5 La restaurant, domnii intra primii pe usa; la masa primele se aseaza doamnele, in timp ce domnii le ajuta sa-si aseze scaunul, apoi se aseaza si ei; servetul de panza se aseaza pe genunchi, nicidecum la gat sau langa farfurie, “Don't clean the cutlery or wipe your face with the napkin. NEVER use it to wipe your nose!”- nu curata tacamurile cu servetul de panza, nu-ti sterge fata sau nasul cu el!”, iar daca se-ntampla sa trebuiasca sa pleci de la masa pentru scurta vreme dar te-ntorci si n-ai terminat de mancat,nu-ti lasa servetul pe scaun, pune-l in dreapta sau stanga farfuriei; meniul este studiat de toata lumea dar doamnele nu se adreseaza direct ospatarului ci insotitorilor lor, iar acestia transmit mai departe dorinta doamnelor. Meniul este adus simultan si toti cei de la masa trebuie sa se astepte unii pe altii si sa manance in acelasi ritm.

V-am promis notiuni de eticheta la restaurant. Sa incepem cu-nceputul:

1. inainte de a merge la restaurant e bine sa avem o rezervare facuta

2. in cazul in care suntem insotite de un domn il lasam sa intre primul, nu-l calcam pe picioare sa intram noi primele, regula “ladies first” aici nu este valabila.

3. presupunand ca restaurantul are o garderoba la intrare, hainele se lasa acolo, nu se ignora existenta garderobei si se trece mai departe urmand a se pune haina pe spatarul scaunului.

4. domnul merge inaintea doamnei si ii trage scaunul de sub masa, o asteapta sa se aseze si apoi ii impinge scaunul sub masa

5. pozitia scaunului fata de masa trebuie sa ne permita sa avem o palma intre noi si masa, in niciun caz nu ne lipim burta de masa.

6. picioarele nu se tin incrucisate si nici picior peste picior, nu este nici estetic, nici nu incap sub masa si un este nici sanatos. Genunchii se tin lipiti si picioarele usor oblic, nu drepte.

7. servetul de panza care reprezinta un decor pe langa farfurii, in niciun caz nu se lasa pe farfurie si se serveste masa intr-un colt…se despatureste si se pune in poala pe picioare. Nicidecum nu se foloseste la stergerea nasului, a veselei de pe masa, a mainilor murdare (inainte de a-l folosi trebuie sa ne asiguram ca stergem mainile mai intai pe servetelul de hartie, apoi pe cel de panza.)

8. doamnele nu comanda direct, ci studiaza meniul sau roaga domnul care le-nsoteste sa afle recomandarile bucatarului si numai domnul se adreseaza ospatarului, fie pentru comanda, fie pentru a remedia micile probleme care pot surveni la masa.

9. atentie la asezarea paharelor, cosului de paine, desertului – de retinut tot ce se afla in partea stanga a farfuriei se mananca – cosul tau de paine, salata, desertul, iar tot ce se afla in partea dreapta a farfuriei se bea. Nu vi s-a intamplat ca la o masa sa va-ntoarceti in partea dreapta sa beti apa si sa a treziti cu paharul gol desi cu o clipa inainte il umpluserati, sau sa vreti sa serviti paine si sa va treziti ca nu mai aveati nici o felie in cosul dumneavoastra si ati fost nevoit sa luati de la vecinul, in timp ce alta persoana mai incolo avea doua cosuri de paine, sau sa va manance vecinul din salata? Toate acestea se intampla atunci cand cel putin o persoana de la o masa incurca borcanele si nu cunoaste aceste notiuni referitoare la asezarea veselei pe masa. Daca retineti ca intotdeauna painea dumneavoastra este cea din partea stanga, salata de asemenea , nu din dreapta si ca paharele dumneavoastra sunt cele din dreapta nu din stanga, atunci nu veti incura pe nimeni la masa.

10. intotdeauna la o masa formala sau semiformala vei intalni pe masa atatea tacamuri cate preparate se vor servi. Folosirea tacamurilor se face incepand dinspre exterior spre interior, adica primele tacamuri care se vor folosi vor fi cele mai indepartate de farfurie.

11. nu vom pune buzele pe pahar inainte de a ne sterge la gura cu servetul – fara sa frecam, doar printr-o tamponare usoara, urmele de ruj sau de grasime lasate pe pahar contravin etichetei.

12. pozitia corpului trebuie sa fie dreapta, cu spatele lipit de spatar, antebratul se poate sprijini usor pe marginea mesei, iar coatele sa fie pe langa cot, chiar si atunci cand ducem mancarea la gura. Presupuneti ca trebuie sa tineti o foaie de hartie sub brat. Mentinand pozitia corpului corecta totusi nu trebuie sa fiti crispati doar iesiti sa va simtiti bine, spatele sprijinit pe spatar corect va va ajuta. Deci pozitia corecta inseamna tinuta, prestanta in niciun caz incordare si tensiune, doar iesiti sa va relaxati. Cat despre pozitia coatelor atunci cand duceti mancarea la gura un trebuie sa dea impresia ca va luati zborul atunci cand mancati, sau sa dati coate-n gura vecinului de masa.

13. cat incarcam in furculita este la fel de important deoarece cantitatile mici ne permit sa mestecam corect mancarea fara sa aratam ca hamsterii cand isi umplu gura si dupa ce terminam sa putem face conversatie. Cina a spus ca la masa nu se vorbeste, a spus-o doar din acest considerent, acela de a un vorbi cu mancarea in gura si de a un bascula cantitati industriale in gura, pentru ca mai apoi sa scoatem sunetele nepermise la masa, sau sa vorbim cu gura plina in timp ce mancarea ni se revarsa pe camasa celui de vis-a vis. Ganditi-va ca acest lucru este nu numai estetic, de bun simt dar este si sanatos. Nu de putine ori am vazut in restaurante adulti care nu stiau sa manance, plescaiau, vorbeau cu gura plina, gesticulau cu tacamurile, bateau in farfurii, sau pahare sa vina chelnerul, acestia erau insotiti de copii care ii copiau.

15. conversatia la masa trebuie facuta cu ton jos pentru a nu deranja vecinii, o gluma bine spusa este intotdeauna binevenita, dar nu una deocheata, rasul zgomotos insotit de batai in masa sau mana tinuta de burta, iarasi spun totul despre interlocutor, coatele date la masa pentru a face interlocutorul sa te asculte sunt de prost gust si dovedesc lipsa manierelor. Iesim la masa nu doar sa mancam, si sa socializam, sa ne distram, sa facem afaceri. Mai nou marea majoritate afacerilor se hotarasc la o cina sau un pranz de afaceri. Imaginati-va un grup de afaceristi intalnindu-se cu un alt afacerist si cel din urma lipsit total de maniere, in prima faza toti isi vor pune problema daca vor sa aiba de-a face cu el ca persoana si mai apoi sa incheie vreo afacere.

16. tinerii de asemenea ies foarte des la un pab, desi nu le este permis si nimeni nu le cere buletinul, asta e o alta problema, ce impresie isi poate face un baiat care iese cu o fata si aceasta nu stie sa manance, sa vorbeasca, sa se comporte in general, una foarte proasta, daca nu cumva si el este la fel si atunci se-nteleg de minune... Nu discutam despre vulgaritati si despre cum vorbesc tinerii din ziua de astazi, in ultimul hal si se cred teribili, fete care-njura ca la usa cortului si baieti care sunt numai cu organul genital masculin in gura, orice ar fi, in public fara rusine. Ma mir de ce mai poarta pantaloni, de ce un umbla fara, ce, le e rusine? Nu cred, dupa cum vorbesc, nu cred ca ar trebui sa faca pe pudicii, chiar ar trebui sa ne demonstreze ce pot pana la capat... Iti vine sa-ti inchizi urechile vorba indienilor apasi.

17. am discutat ceva mai devreme despre subiectele pe care le putem aborda in societate, acum putem vorbi despre subiectele tabu in societate, banii, sanatate si familia. Probabil va-ntrebati, despre ce sa discutati ca astea sunt subiectele zilei, cele mai arzatoare. Da, adevarat, dar acasa, nu in societate.

Nu mi-am propus sa fac un ghid de eticheta acum, drept pentru care ma voi opri, am trasat doar cateva linii pricipale de conduita la restaurant.